KNVB gaat weer experimenteren met spelregels

Komend seizoen zal de KNVB weer gaan experimenteren met nieuwe regels in het kader van Arbitrage 2.0. Waar afgelopen seizoen de VAR en een vierde wissel bij verlenging werden getest, maken nu een strafschoppenserie via het ABBA-systeem en een kaartensysteem voor stafleden zijn intrede in het Nederlandse voetbal.

 

Al heel lang geldt dat wanneer er geen winnaar na 120 minuten voetbal is, strafschoppen worden genomen om alsnog een winnaar te krijgen. Dit blijft onveranderd met de nieuwe regel. Alleen de manier waarop dit gebeurt, verandert. Waar voorheen de beide ploegen één strafschop om de beurt mochten nemen (ABAB-systeem), zal nu ploeg A met één strafschop beginnen gevolgd door twee strafschoppen van ploeg B, gevolgd door 2 strafschoppen van ploeg A, etcetera. Als het na vijf strafschoppen gelijk staat vervolgt de strafschoppenreeks op de ABBA-manier en zal er sprake blijven van sudden death.

 

Vanaf komend seizoen kunnen ook stafleden (trainers, verzorgers, oid.) een kaart als ze een regel overtreden. Net als een voetballer op het veld kunnen zij een gele, rode of geel/rode prent krijgen van de dienstdoende arbiter. Dit is een duidelijkere manier van communiceren naar zowel de desbetreffende teamofficial als naar het publiek.

 

Beide regels worden komend seizoen toegepast in het betaalde voetbal. Waardoor Roda JC er komend seizoen mee te maken krijgt in de Keuken Kampioen Divisie en in de TOTO KNVB Beker.

 

Vorige experimenten

De VAR (Video Assistant Referee) en de vierde wissel tijdens verlengingen, keren ook komend seizoen terug. De KNVB teste beide regels afgelopen seizoen en maken inmiddels deel uit van de spelregels (hoewel in Nederland alleen in de Eredivisie en in de Beker beroep wordt gedaan op de VAR). Op het WK in Rusland werden deze regels bijvoorbeeld ook gebruikt.

 

foto: ANP, tekst: Kay van Geijn