Huub Stevens: 'Roda staat voor enkele cruciale keuzes'

Voetbal International-clubwatcher Geert-Jan Jacobs ging voor VI Pro opzoek naar informatie rondom de momentele situatie bij Roda JC Kerkrade, en stuitte daarbij op enkele bijzondere uitspraken. Maar alles komt op neer op het citaat van adviseur Huub Stevens: "Roda JC staat momenteel voor enkele zeer cruciale keuzes."

 

Allereerst blijft het onzeker omtrent de beoogd-eigenaar Aleksei Korotaev. De Zwitser is nog altijd in afwachting van zijn rechtzaak. Woordvoerder Antoine Casanova: "Zoals het er nu uitziet, doen de rechters eind juni een uitspraak. Ook is hij (Korotaev, red.) aan het proberen de notariële problemen op te lossen, zodat Roda JC aan het geld komt, dat bij de notaris geparkeerd staat. Wel is Aleksei zeer verheugd dat Roda in de Eredivisie is gebleven."

 

Door diezelfde Korotaev is ook Nicolas Anelka in Kerkrade verzeild geraakt. Hoewel hij zich al enkele weken niet meer heeft laten zien, wilt Anelka zeker een rol krijgen blij de club. Zo liet hij aan de nog overgebleven leden van de Raad van Commissarissen weten.

 

Wim Collard droomde eerder intern met een idee om Anelka ervoor te laten zorgen dat Thierry Henry bij de club zou worden gehaald als de nieuwe hoofdcoach. De huidige assistent-bondscoach van België is goed bevriend met Anelka. Dat idee ondervond echter niet genoeg steun binnen de club. 'Het staat haaks met de wens om Roda JC terug te laten keren naar zijn kernwaardes'. Die wens deelt ook Huub Stevens. De coach-van-zes-dagen ging na zijn zes dagen fanatiek aan de slag als een echte adviseur en schrok van zijn bevindingen.

 

Huub 'adviseur' Stevens

Enkele uren na de handhaving van de club, zo schrijft VI, zocht Stevens al contact met Collard over zijn eerste aanbevelingen. Daarop volgde snel gesprekken met verschillende medewerkers, waaronder hoofdscout Toine van Mierlo. Ook met de RvC en huidig eigenaar Frits Schrouff werden gesprekken aan gegaan. Stevens: "Ik heb begrepen dat er een hele hoop zaken zijn doorgedrukt, tegen de wens van de trainers en scouts in. Dát kan echt niet."

 

Door vergevorderde gesprekken met het Schalke 04 voor een plek in de Raad van Commissarissen van de Duitse Bundesliga-club, kan Stevens niet meer dan de plek van adviseur betreden. "Een officiële functie bij een club mag niet gecombineerd worden met een dezelfde of andere officiële functie bij een andere club," vertelt Stevens. "Maar als adviseur sta ik klaar bij Roda."

 

Vacante positie's

Roda JC moet deze zomer, naast een goede selectie, ook opzoek naar een nieuwe Technisch Directeur en hoofdcoach. Voor die laatste positie zou de bij NEC Nijmegen ontslagen Peter Hyballa zich hebben gemeld via een tussenpersoon. Huub Stevens zou graag een wat jongere coach op de bank bij Roda zien. Excelsior-trainer Mitchell van der Gaag, bijvoorbeeld. Maar Stevens wilt niet op de zaken vooruit lopen.

 

Als Technisch Directeur is Roda JC al een tijdje in gesprek met oud-trainer Harm van Veldhoven. De Belg, die momenteel nog bij FC Eindhoven aan het werk is, lijkt wel snel naar Kerkrade te worden gehaald. Mogelijk zelfs als een dubbele rol - zoals Martin van Geel die in zijn tijd bij Roda vervulde -  als zowel Technisch als Algemeen Directeur. Wim Collard zou daardoor een stapje terug moeten doen naar Financieel Directeur. "Het enige dat telt, is het belang van de club. Ook ik ben al langer voorstander van de AD met (voetbal)technische achtergrond", vertelt Collard.

 

Raad van Commissarissen

Hoewel Collard niet inhoudelijk ingaat op de kritiek die de opgestapte RvC-leden Harm Wiertz en Wout van Stokrom in de media verspreidde, geeft de - nu nog - Algemeen Directeur wel een reactie erop: "Ik vind het op de eerste plek jammer dat we de kwaliteiten van beide heren kwijt zijn en dat ze de pers hebben gezocht. Wij hebben destijds, met het de Korotaev-deal, keuzes gemaakt. Ze waren in het clubbelang. Daarnaast hebben we binnen de leiding hebben we nog altijd vertrouwen in Aleksei. Wij zien nog geen reden aan hem te twijfelen. Bij zijn komst zei hij al dat hij niet zou wijken na degradatie, dat zijn plannen dan slechts een jaar langer zouden duren. De huidige situatie is misschien vergelijkbaar. Het proces wordt niet gestopt, hooguit vertraagd.’

 

foto: De Limburger