Achtergrond | Wie zien we komend seizoen terug?

Het seizoen is nu afgelopen, maar wie van de in totaal 30 spelers zien we na de zomerstop terug voor de voorbereiding op het Eredivisieseizoen 2017/2018? Wij hebben alle spelers op een rijtje gezet en, waar nodig, een toelichting gegeven.

 

Doelmannen

   Benjamin van Leer: Dit seizoen de onbetwiste basisspeler en heeft alles, op het Bekerduel met PSV, gekeept namens Roda JC Kerkrade. Als er geen transfer komt, wat wel voor de hand liggend is, zien we de geboren Houtenaar ook komend seizoen terug onder de lat.

  Twan Roex: Deze jeugdkeeper werd door Anastasiou doorgeschoven naar de hoofdmacht, maar heeft nog geen duel gespeeld. De kans dat hij tweede doelman wordt omdat zowel Yves de Winter (ontevreden) en Nick Wolters (FC Dordrecht) vertrekken, achten wij niet groot.

 

Verdedigers

  Chris Kum: Kum werd afgelopen zomer transfervrij overgenomen van FC Utrecht en tekende een contract voor twee seizoenen. Normaliter is de geboren Duitser er komend seizoen 'gewoon' weer bij, maar mocht ADO Den Haag daadwerkelijk de mandekker terug willen halen naar de Hofstad, zal op z'n minst de penningmeester van Roda JC er niet rouwig om zijn.

  Ard van Peppen: Er zullen nog maar weinigen zijn, die zich een Roda zonder Peppie kunnen voorstellen. De linksback kwam in 2013 over van RKC Waalwijk en staat ook komend seizoen nog onder contract in Zuid-Limburg.

   Daryl Werker: De man die Roda de Play Off-winst bezorgde, afgelopen week. De geboren Limburger tekende enkele weken daarvoor een contract dat hem tot medio 2020 in Kerkrade houdt.

   Frederic Ananou: Kwam afgelopen seizoen over van de jeugdopleiding van 1. FC Köln en bleek al gauw een goede transfer te zijn. De relatief kleine centrale verdediger, die ook op rechtsback kan spelen, stond zelfs met Duitsland op het WK Onder 20 afgelopen week. Hij staat nog tot de zomer van 2018 onder contract bij Roda.

   Danny Stassar: Ook een speler die uit de eigen jeugdopleiding komt. Stassar maakte dit seizoen zij vastrt tegen FC Groningen en ook in de Play Offs tegen MVV Maastricht mocht hij een paar minuten meenemen. Ook hij blijft normaal gesproken bij Roda.

   Henk Dijkhuizen: Hoewel hij nog geen contract heeft ondertekend, is het raar als we Dijkie niet terugzien bij Roda JC na de zomer. Na een jaar blessureleed maakte hij, geheel onverwachts, zijn rentree in de finale van de Play Offs, en niet geheel ondermaats. Dijkhuizen speelde weer op zijn oude niveau en zal binnen afzienbare tijd met de clubleiding om de tafel gaan voor een nieuwe verbintenis. 

 

Middenvelders

   Ognjen Gnjatic: Hij kwam in de winterstop over van het Griekse Platanias en tekende tot medio 2018. Hoewel hij nog niet echt heeft weten te overtuigen, zien we hem op 2 juli, op de jaarlijkse Open Dag, toch terug bij Roda.

  Nathan Rutjes: Dat hij komend seizoen in Kerkrade is, is zonder twijfel. Alleen in welke rol is nog onduidelijk. Rutjes' contract als speler loopt deze zomer af, maar zijn contract in een maatschappelijke functie is voor onbepaalde tijd. De Mat zal hoe dan ook met Roda JC verbonden blijven, alleen is het nog onduidelijk of we hem ook weer op het veld terug zien.

   Tom van Hyfte: In de drie seizoenen dat de Belg hier speelt, heeft hij amper wedstrijden gemist. De spelverdeler heeft nog een contract voor een seizoen, maar lijkt te kiezen voor een transfer naar België. Of we Tom dus terugzien komend seizoen, is nog maar de vraag. 

   Adil Auassar: Staat nog tot medio 2019 onder contract bij Roda JC.

   Jens van Son: Speelde sinds de winter voor Jong Roda JC, maar mocht voor de Play Offs terugkeren van Anastasiou in de hoofdmacht (zonder speelminuten). Hoewel hij nog een contract voor een seizoen heeft, lijkt hij toch te vertrekken in de hoop op meer speelminuten.

   - Stefan Savic: Zou in de winter zo'n zeven ton hebben gekost, maar speelde geen enkele minuut. Door zijn riante salaris dat hij verdient, zal hij zijn contract tot medio 2019 niet snel willen opgeven.

  Mohamed El Makrini: Kwam ook in de winterstop naar Kerkrade. Mo bleek wel een versterking te zijn. Als een echte stofzuiger rende hij het hele veld over, vaak ten koste van een gele kaart. Hij ligt tot medio 2019 vast, dus zal ook komend seizoen van de partij zijn.

 

Aanvallers

   - Dani Schahin: De Duitse aanvaller kwam begin dit seizoen over van 1. FC Mainz, maar was meer geblesseerd als dat hij speelde. Op de eerste training kreeg Schahin last van het kunstgras en liep een blessure op, dat hem tot 17 december aan de kant. Schahin ligt nog tot medio 2018 vast.

   - Nestoras Mytides: De international van Cyprus kwam, op aandringen van toenmalig td Ton Caanen naar Roda JC Kerkrade. In de eerste helft van het seizoen maakte hij slechts één doelpunt, waardoor hij in de winter op huurbasis terug mocht naar zijn ouder werkgever in de Cypriotisch competitie. In Kerkrade heeft Mytides nog een contract tot medio 2018, waardoor hij - mits hij niet vertrekt - komend seizoen weer het Zwart-Geel van Roda draagt.

   - Gyliano van Velzen: kwam in de winter over van FC Volendam en heeft nog een contract bij de Koempelclub tot medio 2019.

   - Mikhail Rosheuvel: Hij was dit seizoen de 'Most Valuable Player' met vijf assists en twee doelpunten. Hij kwam begin dit seizoen over van Cambuur en ligt nog tot medio 2018 vast.

   Mitchel Paulissen: Heeft nog een contract tot medio 2018.

   Simeon Raykov: De Bulgaar is buiten de selectie gezet door de technische staf, maar heeft nog een contract tot medio 2018 lopen in Kerkrade. Indien hij weer omarmt wordt, zien wij hem ook weer terug.

   - Célestin Djim: Speelt op amateurbasis bij Jong Roda JC en heeft drie invalbeurten in de hoofdmacht mogen maken. Waarschijnlijk zal hij komend seizoen ook nog in Kerkrade rondhuppelen.

 

Jong Roda JC

Naast Roex, Dijkhuizen (die er herstelde van zijn blessure) en Djim, kan Roda JC komend seizoen ook nog beroep gaan doen op Nicky Souren en Adham El Idrissi. Souren geldt als een groot talen op het middenveld, die met zijn zestienjarige leeftijd al de captainband droeg bij het tweede elftal. El Idrissi liet eerder deze week weten graag doorgeschoven te worden. Of Kahraman Demirtas en Ali Yasar komend seizoen ook nog bij Roda zitten, is niet duidelijk. Beide maakten voor de winterstop deel uit van de hoofdselectie, maar speelden nog niet.

 

foto: Roda_Tweets - archief